De ce n-as fi mai sanatos ?

Se spune că viata nu este despre a te descoperi, ci despre a te crea. Despre reinventare, atunci cand regulile si convingerile dupa care actionam nu-si mai dovedesc eficienta. Einstein zicea candva ca definitia nebuniei este sa faci in fiecare zi aceleasi lucruri, dar sa te astepti sa ai rezultate diferite. Iar cand vorbim imbunatatirea starii de sanatate emotionala, fizica si mentala, aceleasi obiceiuri practicate zi de zi pot conduce doar la aceleasi stari.

Pornind de la acest gand, psiholog Luminita Dana Leonte, in ultima sa carte “De ce n-as fi mai sanatos decat sunt ? Stategii de vindecare sau ameliorare a bolilor emotionale, fizice si mentale” povesteste cum fiecare individ se poate reconstrui si reinnoi. Drumul redevenirii nu e facil, insa neasumarea schimbarilor inseamna a duce pe umeri, toata viata, o povara grea data de suferinta si neimplinire.

De notat ca o buna parte din convingerile ce stau la baza actiunilor noastre a fost asimilata automat in copilarie, cand reperele noastre erau mesajele transmise de adultii din jurul nostru: parinti, educatori, profesori. Cum bine afirma psihiatrul Eric Berne, „Comedia sau tragedia fiecarei vieti omenesti este planuita de un tanc prescolar, cu cunostinte foarte limitate despre lume si mecanismele ei si a carui inima e plina in principal cu ce au depozitat in ea parintii.”

Printre devizele ce ne saboteaza viata se numara:

- Fii perfect !
- Grabeste-te !
- Straduieste-te !
- Fa placere celorlalti !
- Fii puternic !
- Nu fii tu !

Eliberarea de obisnuinta de a gandi intr-un mod nesanatos, distructiv, incepe prin autoobservarea propriilor tipare de gandire, cu rabdare si atentie. Tiparele negative, odata descoperite, odata constientizate si acceptate incep sa-si piarda din putere. E momentul de asumare a responsabilitatii propriei vieti, de redobandire a puterii personale.

Exista o stransa legatura intre starea noastra de bine, de echilibru, si sanatatea corpului fizic. De altfel, la finalul cartii “De ce n-as fi mai sanatos decat sunt ? Stategii de vindecare sau ameliorare a bolilor emotionale, fizice si mentale” se regasesc imagini cu modul in care arata creierul in caz de functionare normala, in caz de depresie, schizofrenie, abuz ori in contextul consumului de alcool. Pentru comandarea cartii, regasiti aici datele de contact ale autoarei.

Pe Luminita Dana Leonte o veti intalni in fiecare luna la Biblioteca Jud. "Ghe. Asachi" Iasi, coordonand proiectul BiblioZen in calitate de presedinte al Asociatiei „Om Nou, Constiinta Noua”. Proiectul se adreseaza tuturor membrilor comunitatii interesati de dezvoltarea personala, psihologica si spirituala, alaturi de armonizarea personalitatii umane si consta in conferinte/cursuri/intalniri/ateliere de lucru organizate in fiecare luna, accesul fiind gratuit.