Darul albinelor pentru noi

Cu valoare nutritionala si medicala recunoscuta de secole, mierea este pe buna dreptate considerata o licoare de aur. Proprietatile sale aduc sanatate intregului nostru corp, compozitia mierii fiind 80% carbohidrati, 18% apa si 2% vitamine, minerale si aminoacizi.

Incepem prin a spune ca nu este recomandata bebelusilor sub 12 luni, intrucat sporii de Clostridium botulinum bacteria, gasiti in praf si noroi, pot contamina mierea si conduce la butulism infantil, producand in corp o toxina ce afecteaza musculatura si genereaza probleme de respiratie. De aceea, mierea este sigura pentru a fi consumata de adulti si copiii mai mari, la care sistemul digestiv este suficient de matur pentru a nu fi afectat de acesti spori.

Mierea este o excelenta sursa de energie, fructoza si glucoza continute ajungand direct in sange, in timp scurt. Contine antioxidanti ce ajuta la prevenirea degradarii celulelor responsabile cu memoria din creier. Este un antibiotic natural, ce poate fi folosit atat pentru uz intern, cat si extern. Poate fi folosit pentru tratarea ranilor si arsurilor, in sensul dezinfectarii cu ajutorul mierii de o serie de bacterii, cum este Staphylococcus aureus.

Mierea, dar si celelalte produse ale stupului, au fost in centrul atentiei in perioada 30 octombrie – 2 noiembrie 2015, cand la Iasi a avut loc Al VIII-lea Congres de Apiterapie, hidratat de apa natural alcalina Perla Moldovei pH 8,8.

S-a discutat despre stupina apiterapeutica, efectul antioxidant al mierii de albine, polenul de salcie, analiza senzoriala a mierii si a polenului apicol, alimente functionale pe baza de produse apicole, termenul de valabilitate al produselor apicole, terapia cu venin de albine, efectul laptisorului de matca in stresul psihic intens, polenul – sursa de oligoelemente organice, apifitoterapia in tratamentul hepatitelor virale, utillizarea produselor apicole in tratamentul ranilor, prevenirea infectiilor virale recurente cu ajutorul produselor apicole, terapia cu aer de stup si apiterapia in lume.

Imagini de la congres regasiti aici.